VÁRANDÓSSÁG TÁMOGATÁSA

Számos kismama életének legszebb időszaka kötődhet a várandóssághoz, de olyan is előfordul, hogy ennek pont az ellenkezője igaz. Sajnos a társadalmi elvárások azt kívánják meg, hogy a kismama a kilenc hónap alatt folyamatosan kiegyensúlyozott, boldog és maradéktalanul elégedett legyen.

Pedig a hangulatváltozások teljesen természetes velejárói a terhességnek (leginkább talán az első három hónapban), és a szülést követő ún. gyermekágyi időszaknak is. Ennek oka elsősorban a hormonális változásokban keresendő, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a bizonytalan és (hol rejtett, hol tudatos) félelmekkel teli lelkiállapotot sem. Ez természetes, hiszen a leendő anyukának olyan helyzettel kell szembenéznie, amellyel azelőtt még sohasem találkozott, és ez azokkal az anyákkal is így van, akiknek már van gyermekük, hiszen mindegyik várandósság más, és más családi helyzetet is teremt.

Rendkívül fontos, hogy az érzelmi problémákkal is foglalkozzunk (ebből a célból különféle coaching, mindfulness és egyéb technikák alkalmazását építjük be a konzultációs folyamatba), ne csupán a fizikaival, mivel a szorongások, félelmek hatnak a baba fejlődésére is, valamint akadályozhatják a szülés menetét, megnyújthatják a vajúdás idejét is. Ennek fiziológiai hátterében az áll, hogy a félelmek által adrenalin szabadul fel a szervezetben, amely gátolja az oxitocin felszabadulását, lassítja a szülés menetét. (Ha az állatvilágban körülnézünk, látjuk, hogy ők sem képesek stresszhelyzetben szülni, és az emberi szervezetben pontosan ugyanolyan hormonális változások zajlanak le, mint az állatok esetében.)

Számos kismamánál a szülés utáni depresszió is azért alakult ki, mert a hormonális változásokra, az érzelmi bizonytalanságokra nem adott megfelelő választ, vagy elnyomta azokat magában vagy elbagatellizálta, amelynek következtében a szervezetből egyszer csak előtört vagy szépen lassan kialakult a negatív válasz, amely akár súlyos következményekkel is járhat mind az anya, mind a baba jóllétét illetően.

Mindezt elkerülendő tanácsos már időben észrevenni, felszínre hozni a bennünk fel-feljövő érzelmeket, kibeszélni azokat vagy a családon belül, illetve baráti körben, de fontos támogató lehet ebben a helyzetben egy képzett szakember, akinek kellő rutinja van a kismamák világában. A kismama relaxáció hihetetlen pozitív hatással van mind a mama, mind a baba jóllétére, a kettőjük, illetve a környezetükkel való kapcsolatra.

A relaxáció során lehetőség van arra, hogy az anyában lévő érzelmi, hormonális változások, azok hatásai felszínre kerüljenek, továbbá lehetőség van azok oldására is, valamint a relaxált állapot segít abban, hogy a várandós nő saját maga találja meg az aktuális terhességére adott legoptimálisabb válaszokat egy biztonságos, szeretetteli és bizalmi közegben. Nem beszélve arról, hogy amikor a baba valamilyen okból kifolyólag nem megfelelően fejlődik, számos kísérlet bizonyítéka alapján állítható, hogy a baba-mama kapcsolatanalízis, a relaxáció során a baba megkapja a megfelelő támogatást ahhoz, hogy fokozottan beindulhasson az érés folyamata, és képes legyen felzárkózni.

A kismama relaxációval kapcsolatban külön menüpont alatt találhatóak információk. A kismama relaxáció kiegészítéseképpen a bizonytalanságok, a kétségek leküzdésében, az önbizalom visszanyerésében legtöbbet még a Bach-virágterápia segíthet, amely mellékhatásoktól mentes, szelíd, mégis hatásos gyógymód. A legfontosabb, hogy a várandósság folyamán az édesanya érezze jól magát a bőrében, hiszen, „ha az anya jól van, akkor a baba is jól van”, ha pedig valamilyen okból kifolyólag megbillen ez az egyensúly, akkor lehet segítséget kérni. A Várandósság Támogatás Programunk ebből a célból jött létre.